tisdag 15 oktober 2013

Cake-Black and silver, tårta!


Svart och silver!

Först var jag lite tveksam till om en svart tårta kunde se bra ut, men den inställningen har jag ändrat nu. Silver, vitt eller någon metallicfärg passar jättebra till en svart tårta.

Tårtans dekoration och lock består av enbart sugarpaste, svart finns att köpa medan det silvriga har jag färgat med silverpulver (ätbart) utspätt med vatten.

Beställningen på fyllningen var dumlefluff som jag aldrig hade hört talas om innan, men det kommer jag aldrig att glömma nu, så gott! Så enkelt att göra också, det krävs två ingredienser, dumle och grädde. Anslaget består av vanliga sockerkaksbottnar.  

Smakmässigt tycker jag bäst om marsipan och använder mig så långt det går med det, men sugarpaste är betydligt lättare att hantera när jag gör figurer. Smaken på sugarpaste är till en början mild men eftersmaken är lite lurig.


Tårtbotten:

Ugn: 170 grader varmluft, ca. 45 minuter

4 stycken ägg

2 dl socker

2 dl mjöl

1 ½ tsk bakpulver

6 msk vatten

Smaktillsats:

3 msk kakao

Eller

2 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Sila mjöl, bakpulver och smaktillsats. Häll i äggsmeten tillsammans med vattnet. Vispa till en slät smet ca. 30 sekunder.

Häll i en smörad och bröad form. Sätt i mitten av ugnen.

Dumlefluff:

210 g Dumle

4 dl grädde

Häll grädden i en kastrull och värm på spisen, se bara till så att det inte börjar koka. Dela dumlen i mindre bitar och lägg i grädden. Rör om i gräddblandningen tills dumlen har smält. Låt gräddblandningen stå kallt över natten. Vispa sedan blandningen till ett fluff och lägg emellan i tårtor.

Stryk upp tårtan med grädde som inte är smaksatt för att chokladen i dumlen inte ska färga av sig på marsipan - eller sugarpastelocket.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar