torsdag 6 mars 2014

Recept!

Apelsinmousse:

1 ½ dl saften från apelsin
½ riven apelsinskal
1 dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
4 ½ dl vispad grädde
6 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Värm apelsinsaften i en kastrull och lägg i gelatinbladen i saften och rör runt tills gelatinet har lösts upp.
Vispa grädden, färskosten, socker, vaniljsocker och det rivna skalet från apelsinen. När blandningen har fått en tjock konsistens kan du hälla gelatinblandningen som har svalnat försiktigt ner i gräddblandningen. Låt moussen stå kallt i 1 timma tills konsistensen blir fastare för att sen lägga mellan tårtan.

Cake pops!

1 sats sockerkaka
Lemoncurd
Vit choklad
Glitterströssel
Klubbpinne
Gör en sats sockerkaka, gröp ur och smula sönder sockerkakan i en bunke. Tillsätt så mycket lemoncurd som du vill ha för att få en god smak, men det måste gå att forma massan till en boll. Rulla massan till en boll, sätt i klubbpinnen och frys i ca 5 minuter. Smält chokladen över ett vattenbad och pensla eller doppa i bollen. Efter att chokladen har fått vila i 1 minut kan du hälla på strösslet.  

 

 Chokladgelé



2 ½ dl vatten





180 g socker
40 g glykos
70 g kakao
25 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
4 st gelatinblad
Koka upp ett sockerlag med vatten, socker och glykos. Hacka chokladen och sikta kakaon. Tillsätt kakaon och chokladen tillsammans med grädden och låt koka upp för att sedan sänka värmen. Chokladblandningen ska bara precis sjuda. Låt sjuda i 1 timma och rör om då och då för att blandningen inte ska brännas vid. När du lyfter vispen med chokladbladningen ska det droppa från den, det får inte rinna, då är blandningen bra.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Lägg i dem i chokladblandningen och rör runt tills gelatinet har smält. Häll allt genom en sil och täck ytan med plast så att det inte bildas något skinn. Ställ in i kylen tills temperaturen når + 35 grader, då är gelén klar att användas på tårtan. 


Citronkräm:



Vaniljkräm, vispad grädde och lemoncurd.


60%, 30 %, 10%

Macaron


Botten:





120 g sötmandel
160 g florsocker
3 st äggvitor
2 ½ msk stösocker
Karamellfärg
Fyllning:
70 g smör
3 msk florsocker
Lemoncurd
Skålla och skala mandeln, låt torka. Mal sedan mandeln och sila. Blanda med florsocker och sila igen.
Vispa äggvitorna till en maräng. Häll försiktigt i sockret när äggvitan börjar bli maräng. Vispa marängen precis tills den tjocknar. Vänd ner mandelmjölet och florsockret försiktigt tillsammans med karamellfärg.
Spritsa blandningen på en ugnsplåt så att de är stora som en femkrona. Låt vila på plåten i tjugo minuter för att de inte ska spricka i ugnen. Ugnen ska stå på 120 grader och plåten ska gräddas i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 minuter. Bottnarna ska inte ha någon färg men de ska kunna lossna från plåten. Ta ut plåten och låt bottnarna svalna och ta sedan loss dem.
Fyllningen vispar du ihop med alla ingredienserna tills du får den smaken som passar dig, jag tycker om när det är syrligt.


Dumlefluff:



210 g Dumle





4 dl grädde

Häll grädden i en kastrull och värm på spisen, se bara till så att det inte börjar koka. Dela dumlen i mindre bitar och lägg i grädden. Rör om i gräddblandningen tills dumlen har smält. Låt gräddblandningen stå kallt över natten. Vispa sedan blandningen till ett fluff och lägg emellan i tårtor.


Geishachoklad - fluff:


3,5 dl grädde
200 g geishachoklad

Värm grädden och chokladen i en kastrull på svag värme, se till så att gräddblandningen inte kokar. Ta från värmen när chokladen har smält och ställ i kylen över natten.

Vispa gräddblandningen till ett fluff dagen efter och lägg emellan tårtan.
 
Glass:
6 dl grädde
8 st äggulor
240 gram socker
5,9 dl grädde
5 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
Värm upp 6 dl grädde i en kastrull på medelhög värme och rör om ofta. Grädden ska vara het men inte koka. När den är het tag av från värmen och ställ vid sidan av.
Lägg äggulorna och socker i vispskålen och sätt hastigheten på nr 2 i ca. 30 sekunder tills blandningen är helt blandad. Fortsätt vispa och häll försiktigt i de 6 dl grädden som har hettats upp. Häll sedan blandningen tillbaka i kastrullen och värm tills det sjuder. Rör om hela tiden så att äggen inte koagulerar. När blandningen sjuder häll över den till en stor skål och tillsätt 5,9 dl grädde, vaniljsocker och en nypa salt. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.
Nästa dag tar du fram glassmaskinen (följ anvisningarna för just din maskin).
 
Jordgubbssås:
500 g jordgubbar
1 dl socker
½ dl vatten
Mixa jordgubbarna och häll i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka upp och låt sedan blandningen sjuda tills det är en trögflytande blandning. När blandningen har svalnat kan du hälla i hälften i glassmeten precis innan den har gått färdigt. Frys in glassmeten över kladdkakan i en form med löstagbar botten. När glassen är fryst kan du bre över resterande sås som ett täcke över glassen och ställa in i frysen igen.
 
 

Hallonmousse:

70 g hallon
50 g matlagningsyoghurt
0,2 dl socker
1 st gelatinblad
0,2 tsk vaniljsocker
0,6 dl grädde


Mosa hallonen och sila bort kärnorna. Blanda yoghurt, socker och vaniljsocker och blanda med hallonen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter och smält det i en kastrull tillsammans med några droppar vatten. Rör ihop gelatinet men hallonblandningen. Vispa grädden och rör ihop den med hallonen tills det blir en slät mousse. Låt stå i kylen i ett par timmar tills moussen har blivit fastare.





Kladdkaksbotten:

200 g smör
3 dl socker
2 st ägg
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakaopulver

 Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och ägg. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål.
Vänd ner i smeten och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca. 25 min i +175 grader.






 

Lemoncurd:


3 st ägg
2 dl socker
2 citron
75 gram smör



Vispa ihop äggen och sockret i en kastrull. Häll i saften från citronen och sjud på svag värme. Vispa hela tiden tills krämen har tjocknat. Se till att krämen inte kokar. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i smöret. Låt krämen kallna.





En lemoncurd håller cirka 1 vecka i kylen.

 

Mandel/kanel

250 g mandelmassa
Grädde
Kanel mald efter smak
Rör ihop ingredienserna tills du får en bredbar smet samt så mycket kanel som du själv tycker är gott.
 
 
 
 
 
 

Matmuffins

Ugn: 180 grader ca. 35 min
1 st rödlök
1 msk olivolja
120 gr fetaost
40 gr salami
150 gr cocktailtomater
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 st ägg
2 dl filmjölk

Tillagning

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Strimla den rösa löken och fräs den mjuk i 1 msk smör. Låt svalna.
3. Tärna osten, strimla salamiskivorna och halvera tomaterna.
4. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver, salt och salamistrimlor. (går bra att göra för hand)
5. Vispa samman ägg, filmjölk och 1 msk olivolja. Rör ner
blandningen i mjölet. Tillsätt ost och lök i slutet för att osten inte ska smulas sönder. Fördela smeten
i en väl smord muffinsplåt. Tryck ner tomaterna.
6. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.





 
Modelleringschoklad

400 g choklad

1 dl sirap

Smält chokladen över ett vattenbad till all choklad är smält, värm sirapen och häll i. Blanda tills det är en jämn och slät blandning och kyl över natten. Ta fram chokladblandningen och värm ett par sekunder i micron för att kunna knåda den till en homogen klump. Kavla eller gör kreationer.

Morotskaka:





4 st ägg
4 hg socker
2,4 dl olja
3,6 hg mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
3 tsk vaniljsocker
6 dl rivna morötter
Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla de torra ingredienserna och sikta med en sil. Häll i oljan i äggsmeten och häll i mjölblandningen och vispa snabbt tills det har blivit en jämn smet. Blanda till sist i de rivna morötterna med hjälp av en slev.
Häll upp i form och ställ in i ugnen, +180 grader i cirka 90 minuter.
Toppingen:
Philadelphiaost
Smör
Florsocker
Här har jag inget recept, utan jag går efter smak.
Det är gott om man tar ett lager med toppingen i kakan också, det ger en mer lyxig känsla.


Påskägg:

Själva ägget består av en blandning av:

 


Ca. 1 kg strösocker
½ dl kallt vatten
Ev. färg
Vill man färga blandningen är det bara att blanda i den färgen man vill ha i vattnet och sedan hälla i det i sockret. Blanda väl, konsistensen ska likna kramsnö. Sedan fyller du de båda ägghalvorna, trycker till dem så att de blir kompakta och vänder upp dem på en bakplåt med papper på. Den halva som man vill ha till framsida bör man redan nu markera öppningen för att underlätta urgröpningen sedan. Sätt in i ugnen i + 50 grader i ca. 2 ½ timma, det beror på storleken på ägget. Jag tar ut mina när jag känner att kanten har stelnat ca. 2 cm. Gröp ur dem med hjälp av en sked.

Rice Krispietårta!

Marängbotten:


4 st äggvitor



2 dl socker
3 dl rice krispies
Vispa äggvitorna tills det tjocknar och häll försiktigt i socker under långsam vispning. Vispa tills marängen är fast i konsistensen. Vänd ner försiktigt rice krispies i marängen och bred ut marängen i en långpanna. Ställ in i ugnen på +125 grader i ca. 1 ½ timma. Dela botten mitt itu, bred kolakrämen över ena botten, lägg på den andra botten och bred vispad grädde över tårtan.

Kolakräm:


4 st äggulor



1 dl socker
1 msk mjöl
1 dl grädde
100 g smör
Ta en tjockbottnad kastrull och häll i alla ingredienser utom smöret. Rör hela tiden så att det inte bränns i botten. Ta bort från plattan när du ser att krämen börjar tjockna (låt inte krämen börja koka) och lägg i smöret lite i taget. Låt svalna av och bred sedan på krämen på en marängbotten.


Saffranskorpor:

125 g smör
1 g saffran
2 st ägg
1 ¾ dl socker
5 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl sötmandel
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och tag av från värmen. Ta fram en bunke och häll i äggen och sedan smörblandningen och rör om. Blanda de torra ingredienserna, välj om mandeln ska vara hel eller grovt hackade. Vänd ner den torra blandningen i bunken och rör om till en slät deg. Rulla ut degen till tre stycken länder som passar en bakplåtsklädd plåt och forma till dem. Ugnen ska stå på 175 grader och skorporna ska stå inne i 25 minuter. Sedan sänks temperaturen till 120 grader.

 

 

Sockerkaka:

75 g smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Smörj och bröa en sockerkaksform. Sätt ugnen på + 175 grader. Smöret ska vara rumstempererat. Vispa ägg och socker poröst, häll i de torra ingredienserna i äggsmeten, tillsätt smöret och tillsist mjölken. Vispa tills smeten är klumpfri, men tänk på att inte vispa för länge när mjölet är i. Vispar man för länge sjunker sockerkakan i ugnen. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Jag använder varmluftsugn och då tar det ca. 20 minuter.

 

Tårtbotten:


Ugn: 170 grader varmluft, ca. 45 minuter

4 stycken ägg


2 dl socker
2 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
6 msk vatten





Smaktillsats:
3 msk kakao
Eller
2 msk vaniljsocker
Eller
80 g  mixade jordgubbar

Vispa ägg och socker poröst. Sila mjöl, bakpulver och smaktillsats. Häll i äggsmeten tillsammans med vattnet. Vispa till en slät smet ca. 30 sekunder.
Häll i en smörad och bröad form. Sätt i mitten av ugnen.

 

 

Vetelängd:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 ½ dl socker
3 tsk kardemummakärnor
Ca. 1, 1 liter vetemjöl
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm på tills vätskan är fingervarm.
Lägg i jästen i bunken och häll över den fingervarma vätskan, rör runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt salt, socker och de stötta kardemummakärnorna i bunken och tillslut också ca. 1 liter av mjölet. Sätt igång maskinen på låg hastighet i ca. 8 minuter. Håll koll på om degen släpper från bunkens kanter, om inte så tillsätt lite mer mjöl. Tänk på att varje gång du häller i mer mjöl tar det längre tid att köra degen.
När degen har körts klar och glutentrådarna är hela, ska degen jäsa i 40 minuter med en bakhandduk över.
Mina längder väger 600 g men det bestämmer du själv vilken storlek du vill ha och vilken fläta som du tycker är finast. När du har flätat längderna lägger du dem på plåt och låter dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla på med ägg och sätt in dem i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter. När du tar ut dem ur ugnen så lägg dem på ett bakgaller för att de ska svalna snabbare och inte bli ”svampiga”.

Äpplefluff

500 g Philadelfiaost
3,3 dl grädde
¾ st paket äppelkräm
120 g socker
2 tsk vaniljsocker
Vispa grädden hårt, tillsätt osten, vaniljsockret och sockret, vispa tills det är en jämn smet. Tillsätt krämen och vispa.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar