måndag 29 april 2013

Hallongrottor!


Hallon/jordgubbsgrottor

Så enkel och så god!

 Jag älskar småkakor och hallongrottan är en av mina favoriter. Kakan ska smälta i munnen och hallon- eller i det här fallet jordgubbssylten ska vara intensiv.

Jag föredrar traditionella grottor med hallonsylt, men nu råkade jag ha slut på hallonen och kunde därför inte göra någon hallonsylt. Hallonen lämnar en mer intensiv smak än vad jordgubbs- eller blåbärsylt gör. Absolut inget fel med de syltarna, det är en smaksak.

Storleken på grottorna varierar från bagare till bagare. Många föredrar dem lite mindre, två bett, medan andra föredrar dem (liksom jag) lite större så att man kan avnjuta dem längre.

Kör inte sönder degen i maskinen eller vispen. Använd maskinen tills degen börjar gå ihop och knåda sedan för hand, det är värt det! Det är lätt att degen överarbetas och kakan blir stenhård och tråkig.

Ugn: 180 grader ca. 10-15 min.

200 g smör

70 g florsocker

50 g kallkrämspulver

1 g hjorthornssalt

200 g vetemjöl

valfri sylt

florsocker om du vill ha glasyr på

Sätt ugnen på 180 grader med en gång för det går fort att göra kakorna.

Blanda alla ingredienserna i en bunke, låt smöret vara rumsvarmt. Blanda tills degen börjar gå ihop och blanda sedan för hand.

Väg upp bitarna i så stora bitar som du vill ha dem, mina väger 30 gram.

Rulla bitarna och sätt på en bakplåtsklädd plåt. Jag satte mina direkt på plåten men det blir jättefint om du vill sätta kakorna i formar. Med hjälp av tummen kan du lätt göra en fördjupning i kakan där sylten får plats.

Skeda upp en tesked med sylt i varje kaka och sätt in dem i ugnen. Se till att ha koll på dem, de ska ha en fin gyllenbrun yta, tänk på att inte lägga till en extra minut för säkerhets skull. För att vara säker kan du lyfta försiktigt på en kaka i ugnen för att se hur undersidan ser ut, den ska också ha fått lite färg.

Vill du ha glasyr på ska du lösa upp florsockret med lite vatten och ringla över det på kakorna när de har svalnat. Det är viktigt att kakorna har svalnat för annars smälter glasyren och blir genomskinlig.

 

Grottan:

beige garn

rött garn

vitt garn

Formen:

Valfri färg (jag tog blå)

 Börja med grottan. Du kommer att virka i en cirkel. Börja med det röda garnet som ska vara sylten i mitten. Virka tre luftmaskor och virka ihop dem till en cirkel. Virka fem fasta maskor runt i cirkeln.
2in1=10 maskor

1fm + 2in1= 15 maskor

Byt garn till det beige och virka ett varv med fasta maskor= 15 maskor

2fm + 2in1= 20 maskor

3fm + 2in1= 25 maskor

4fm + 2in1= 30 maskor

5fm + 2in1= 35 maskor

Virka en varv enbart i den yttre maskraden, inte genom hela maskan.

5fm + 2--1= 30 maskor

4fm + 2--1= 25 maskor

3fm + 2--1= 20 maskor

2fm + 2--1= 15 maskor

1fm + 2--1= 10 maskor

2--1= 5 maskor

Klipp av tråden och lägg i stoppningen innan du syr ihop och fäster. Klipp av tråden.

Nu är kakan klar.

 

Formen:

Virka tre luftmaskor och virka ihop till en cirkel. Virka fem fasta maskor i cirkeln och virka kommande maskor runt.

2in1= 10 maskor

1fm + 2in1= 15 maskor

2fm + 2in1= 20 maskor

3fm + 2in1= 25 maskor

4fm + 2in1= 30 maskor

5fm + 2in1= 35 maskor

Klipp av tråden och fäst den. Det var botten på formen du virkade nu.

Virka sju luftmaskor av samma garnnystan. Nu ska du virka fram och tillbaka.

Vänd och virka 6 fasta maskor tillbaka och virka en luftmaska för att kunna vända.

I det här andra varvet ska du virka i den yttre maskraden, 6 maskor. Avsluta med en luftmaska för att vända.

I det tredje varvet ska du virka fasta maskor som vanligt, 6 maskor och en luftmaska för att vända.

I det fjärde varvet ska du återigen virka i den yttersta maskraden, 6 maskor och en luftmaska för att kunna vända.

Fortsätt likadant, vartannat varv ska virkas med vanliga fasta maskor och vartannat ska virkas i den yttersta maskraden.

Virka tills du kan mäta längden runt botten som du virkade innan. När du kan göra det klipper du av en lång bit av tråden och syr ihop kanten med botten och sy även ihop kantens kortsidor. Fäst tråden och klipp av.

Nu kan du lägga i hallongrottan i formen och om du vill kan du sy fast grottan i formen genom att sy ett par stygn av formens botten och grottans nedsida.

För att virka glasyren virkar du luftmaskor med vitt garn och syr sedan på det på hallongrottan.

Lycka till!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar