måndag 15 juli 2013

Choklad & mintbiskvier!


Biskvier!

Den vanligaste smaken på biskvier är chokladsmörkräm. Men det är många bagerier nu som har alternativ till dem. Jag har ätit choklad, citron, apelsin, päron och mint.

Det är lätt att blanda ihop biskvier och Sarah Bernhardt. De ser likadana ut, har samma botten men fyllningen skiljer dem åt. En biskvi har en fyllning på smörkräm medan en Sarah Bernhardt har en fyllning på chokladtryffel.

Biskvier är en lite lyxigare kaka som är väldigt lätt att göra. Många tror att den är komplicerad men det är bara tre komponenter som ska göras. Botten, smörkräm och smält choklad.

Jag valde att göra chokladsmörkräm samt en smörkräm på pepparmint. Choklad är ju alltid gott så den är given och pepparminten anser jag ha en fräsch smak, gott nu till sommarfikat. Du kan själv bestämma storleken på kakan, många föredrar en stor medan andra föredrar lite mindre för de upplevs som en mäktig och mättande kaka.
 
 
 
 
Recept:

Botten:  

100 gram sötmandel

1 ½ dl socker

1 st äggvita

Skålla mandeln och skala dem. Mal sedan fint i en kvarn. Blanda mandeln med sockret. Vispa äggvitan till en lätt maräng och vänd ner i mandelblandningen. Klicka ut eller spritsa smeten till runda bottnar och ställ in i ugnen på +175 grader i cirka 8 minuter på varmluft. Vänd på bottnarna när du har tagit ut dem från ugnen.

 

Smörkräm:

2 dl vaniljkräm

150 gram smör

1 ½ msk vaniljsocker

2 msk florsocker

1 ½ kakao eller

ett par droppar pepparmintolja

Vispa smöret vitt och luftigt. Tillsätt försiktigt vaniljkrämen lite i taget. Blanda i vaniljsockret och florsockret och tillsist den valda smaktillsatsen kakao eller pepparmint.

Bred på smörkrämen på bottnarna med hjälp av en sked. Ställ in dem i kylen medan du smälter chokladen.

Smält choklad:

200 gram choklad

20 gram kokosfett eller

1 msk olja

Bryt chokladen tillsammans med fettet i en bunke som du sätter över ett vattenbad. Låt inte vattnet koka för då kan chokladen bli grynig. Doppa eller pensla på chokladblandningen på biskvierna och låt dem stelna.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Aha, det är så beskvuerna ser ut ;)

    SvaraRadera
  2. De vanligaste biskvierna ser så ut. Sen kan man använda vit choklad.

    SvaraRadera