lördag 26 oktober 2013

Bakelse - Halloween!


Halloween!

Halloween är något nytt i Sverige som vi har hämtat från USA. Vår tradition i landet heter Allhelgona där vi tänker på de som har gått bort genom att tända ljus på gravarna.

Allhelgona och Halloween är inte samma sak och infinner sig inte på samma datum. I år är Halloween på torsdagen den 31 oktober och Allhelgona är på lördagen den 2 november. Jag kan förstå att barnen vill klä ut sig och gå runt och göra bus eller godis, men gör det inte på Allhelgona. Ska vi nu ta efter USA med deras traditioner tycker jag att vi borde ta reda på lite mer om traditionen. I USA får barnen bara gå till de hem som har en lykta av en pumpa utanför dörren. Varför har vi det inte så här? Nu har jag gnällt tillräckligt och jag tycker ändå att det är roligt med högtider.

Inför torsdag har jag gjort bakelser med pumpor, spindlar och spöken på. I bakelsen är det en jordgubbsmousse och botten är ett anslag med kakao.

 
Tårtbotten:

Ugn: 170 grader varmluft, ca. 45 minuter

4 stycken ägg

2 dl socker

2 dl mjöl

1 ½ tsk bakpulver

6 msk vatten

Smaktillsats:

3 msk kakao

Eller

2 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Sila mjöl, bakpulver och smaktillsats. Häll i äggsmeten tillsammans med vattnet. Vispa till en slät smet ca. 30 sekunder.

Häll i en smörad och bröad form. Sätt i mitten av ugnen.

 
Jordgubbsmousse:

5 dl grädde

5 dl jordgubbar

2,5 st gelatinblad

4 dl jordgubbar

½ dl socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Mixa 5 dl jordgubbar till en puré och sila.

 
 
Vispa grädden.

Lägg 3 stycken matskedar med puré i en kastrull och värm upp, lägg därefter i gelatinbladen tills de har smält och häll i resten av purén.

Ta sedan 4 dl av jordgubbarna och sjud dem tillsammans med sockret till en trög massa och blanda försiktigt i gelatinblandningen. När blandningen har svalnat helt kan du blanda i grädden till en mousse. Ställ kallt tills moussen börjar bli fastare.

 
 
 
Lycka till!

2 kommentarer: