torsdag 8 augusti 2013

Picknick!


Picknick!

En av de bästa sakerna med sommaren är att man gör picknick och äter utomhus. Den här sommaren har varit helt fantastisk tycker jag när det gäller vädret. På västkusten har det varit sol, sol och åter sol. Därmed har det blivit mycket picknick vid det stora blå och en favorit är bröd. Antingen om man har bröd till en sallad eller som en stor smörgås med mycket pålägg på.

 


 

När vi hade med oss de här smörgåsarna var min bror med. Jag hade planerat smörgåsar med mozzarellaost och tomater på, men det hade inte min bror och min sambo. Nej, usch o fy och blä! De skulle ha riktigt pålägg sa de och beställde med rödbetssallad och köttbullar istället. Så fick det bli.

Det här är ett bröd som tar två dagar att göra. Det anser jag vara en bra kompromiss till ett surdegsbröd som tar flera dagar innan man kan baka. Det blir en hård skorpa runt brödet medan innanmätet är luftigt och saftigt.  Själva smaken är mild och passar därför till pålägg med mycket smak.

Recept:

Dag 1:

10 g jäst

5 dl vatten

9 dl mjöl

Rör ut jästen i vatten som har lägre temperatur än 30 grader. Häll i mjölet och blanda tills det är en slät smet. Täck med folie och ställ i kylen under natten.  

 
 Dag 2:

20 g jäst

5 dl vatten

Hela fördegen

1 msk salt

20 g socker

10 – 12 dl mjöl

Lös jästen i vattnet som håller runt 30 grader varmt. Tillsätt alla de andra ingredienserna i bunken och blanda tills det blir en smidig deg. Degen ska inte vara för hård utan hellre lite lösare, men inte så att den rinner.

Jäs degen i cirka 1 ½ timma under duk.

Häll ut degen på bakbordet och dela i 4 stora bitar. Tryck försiktigt ut bitarna till rektanglar och vik in alla fyra kanter in mot mitten. Vik degen sedan på mitten och sätt biten på en plåt med skarven nedåt. Gör likadant med de andra bitarna. Låt sedan bitarna jäsa i 1 ½ timma till under duk. Sätt ugnen på 230 grader.

När degen har jäst sätter du in dem i ugnen och sänker temperaturen till 190 grader när de börjar få lite färg.

Bröden ska stå inne cirka 30-35 minuter. Bankar du på brödets undersida ska det låta ihåligt.

När brödet sen har svalnat är det bara till att skiva upp det och lägga på det pålägg som du tycker mest om.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar