måndag 24 juni 2013

Giffel!


Vaniljgiffel

En bulle som du kan fylla med olika fyllningar, beroende på smak. Jag har valt vaniljkräm i de här gifflarna för vaniljkräm kan man inte få för mycket av!

Du kan fylla dem allt från bär/frukt till nöt eller chokladfyllningar. Tänk på att inte fylla dem för mycket för det blir kladdigt när du sedan rullar ihop degbiten till en giffel. Dra gärna lite i degen när du rullar för att det ska gå lättare. På giffeln har jag strött på finhackad mandel, men det är lika gott med pärlsocker eller varför inte blanda de två?

Giffeln kommer från Tyskland men den mest kända giffeln är den franska croissanten. Giffeln har funnits länge i Sverige och kallas även för Horn. Degen kan variera allt från vetedeg, wienerdeg till mördeg.


 
 
 
Recept vetedeg:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 dl socker

2 tsk nystött kardemumma

1,3 l mjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm upp blandningen tills det är 37 grader varmt.

Smula jästen i bunken och häll över smör/mjölkblandningen och kör bakmaskinen på lägsta hastigheten i en minut.

Tillsätt den stötta kardemumman, saltet och sockret i degvätskan och tillslut 3/4 av mjölet. Degen ska precis släppa från degbunkens kanter, det behövs inte allt mjöl, spara mjölet till utbakningen. Låt degmaskinen köra på lägsta hastigheten tills degen är smidig och du kan dra ut glutentrådarna.

Låt degen jäsa i degbunken i cirka 30 minuter och kavla degen till en rektangel cirka 3 mm tjockt. Skär ut trekanter ur degen som du sedan lägger fyllningen på. Rulla degen över fyllningen och dra lite i degen för att det ska gå lättare.

Lägg gifflarna på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt in i ugnen på 225 grader i varmluft, annars 250 grader i cirka 7 minuter.

 

Vaniljkräm:

5 dl mjölk

1 styck vaniljstång

6 stycken äggulor

125 gram socker

35 gram maizenamjöl

25 gram smör

Häll mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg fröna i mjölken tillsammans med stången. Koka upp. Ta bort kastrullen från spisen och låt bandningen vila i 10 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.

Vispa äggulorna, socker och maizenamjölet luftigt. Häll mjölkblandningen i äggblandningen under vispning tills smeten är helt slät.

Häll blandningen i kastrullen, värm blandningen under omrörning tills det börjar koka.

Lägg i smöret och ta bort kastrullen från värmen och vispa blandningen slät.

Passera (sila) blandningen och kyl den snabbt (genom vattenbad).

 

Virka Giffel:

Beige garn

Brunt garn

Stoppning

Virka 40 stycken luftmaskar med det beiga garnet, vänd och virka fasta maskor tillbaka.

Virka 38 stycken fasta maskor, dra ihop 2 maskor och virka en fast maska, vänd.

Virka 37 stycken fasta maskor, dra ihop 2 maskor och virka en fast maska, vänd.

Fortsätt likadant ända fram tills du bara har en fast maska kvar och det har blivit en trekant av garnet. Klipp av en lång bit av garnet. Lägg stoppning vid trekantens korta sida och rulla biten till en giffel. Sy ihop giffeln med det långa garnet, fäst och klipp av.

Ta det bruna garnet och trä med en nål. Dra igenom garnet till giffelns ovansida och gör knutar med hjälp av nålen. Snurra garnet sex varv om nålen och dra igenom. Gör så många knutar som du vill och fäst sedan garnet och klipp av.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar