onsdag 24 april 2013

Kärleksmums!


Kärleksmums!

Kärleksmums eller Snoddas - en del anser det vara två olika kakor och några anser det vara samma. För mig är kärleksmums samma grund som snoddas men med strössel istället för kokos.

Kärleksmums är ett kärt barndomsminne för mig, mamma bakade ofta dem och speciellt när det vankades födelsedagskalas. Det var inte ofta som jag bakade kärleksmums i bageriet för den hade stenhård konkurrans mot brownien som sålde bättre. Men här hemma är kakan given och mycket glasyr ska det vara på också!

Receptet är till en långpanna. Ugn: +225 g, 15 minuter i ugnen

3 st ägg

3 dl socker

4 ½ dl mjöl

1 ½ dl mjölk

1 ½ msk kakao

3 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

225 g smör

Börja med att smälta smöret. Vispa sedan ägg och socker poröst. Blanda mjölet, vaniljsockret, bakpulvret och kakaon, sila blandningen för att bli av med klumparna. Häll i mjölblandningen i äggsmeten och varva mjölken och det smälta smöret i smeten tills den blir smidig och klumpfri. Smöra och bröa långpannan och häll i smeten.

Tips:

 Se till att ha ugnen på rätt temperatur för smeten måste in i ugnen med en gång för att inte sjunka ihop. När du blandar i mjölet, se till så att du inte vispar längre än en minut efter, vispar du för länge riskerar kakan att bli kompakt och tråkig.

Glasyr:

200 g florsocker

1 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

4 msk smör

4 msk kaffe

Blanda florsocker kakao och vaniljsocker i en bunke. Smält smöret och häll i det kallt tillsammans med det kalla kaffet och rör tills det är en slät glasyr. Häll på glasyren när kakan har blivit kall, inte innan för då smälter glasyren.

Sen är valmöjligheten att göra kärleksmums med strössel eller snoddas med kokosflingor på. 

 

 

Virknål, brunt garn 2 nyanser, vadd och garn till strössel.

Virka 11 st luftmaskor av det ljusare bruna garnet.

Vänd och virka fasta maskor i luftmaskorna.

Gör en luftmaska och vänd, virka fasta maskor fram och tillbaka.

Gör likadant 10 gånger tills du har en kvadrat.

Klipp av garnet och fäst.

Virka så många luftmaskor så att du kan mäta den runt om kvadraten du precis virkade. Cirka 40 st.

Virka sedan på samma vis som innan med att vända och virka fasta maskor i luftmaskorna. Gör en luftmaska och vänd för att kunna virka tillbaka. Upprepa 3 – 4 gånger, tills du är nöjd med höjden på kakan.

Klipp av en lång bit av garnet för att sedan sy ihop de två bitarna, kant mot kant och tillslut sy ihop höjden.

Ta den mörkare nyansen av det bruna och virka 11 st luftmaskor. Precis som innan vänder du och virkar 10 st fasta maskor i luftmaskorna. Gör en luftmaska när du vänder och upprepa 11 – 12 gånger. Den här biten ska vara glasyren och mät noga så att den täcker kakan. När den gör det så klipp av en lång bit av garnet för att sedan sy fast biten i kakan, kant mot kant men lämna en öppning för att kunna fylla kakan med stoppning. Sy sedan ihop öppningen och fäst tråden.

Ta garnet som ska vara strössel eller kokos. Klipp av en lång bit och sy på glasyren små avlånga stygn som representerar strössel eller kokos. Mängden stygn är en smaksak, många stygn eller bara någon här och där.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar