måndag 22 april 2013


Kanelbullar!

Vad vore en fika utan kanelbullar? En älskad vetebulle med en fyllning som kan varieras. Min favorit är smör, socker och kanel. I bagerier är det vanligt att blanda kanel i en mandelfyllning vilket ger en mer djup kanelsmak. Jag upptäckte nyligen en ny smaksensation då jag provade att ha i chiliflingor också. Chilin förhöjer kanelsmaken och lämnar en frisk kanelsmak i munnen. Men var aktsam med mängden, chilin får inte ta över kanelsmaken!

 

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 dl socker

2 tsk nystött kardemumma

1,3 l mjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm upp blandningen tills det är 37 grader varmt.

Smula jästen i bunken och häll över smör/mjölkblandningen och kör bakmaskinen på lägsta hastigheten i en minut.

Tillsätt den stötta kardemumman, saltet och sockret i degvätskan och tillslut 3/4 av mjölet. Degen ska precis släppa från degbunkens kanter, det behövs inte allt mjöl, spara mjölet till utbakningen. Låt degmaskinen köra på lägsta hastigheten tills degen är smidig och du kan dra ut glutentrådarna.

Låt degen jäsa i degbunken i cirka 30 minuter och kavla degen till en rektangel cirka 3 mm tjockt. Bred över det rumsvarma smöret rikligt och strö över sockret och kanelen.

Min favorit är att göra snäckor, vilket innebär att rulla bullen och kubba upp dem. Det går lika bra att göra knutar då du viker degen i ett treslag och skär remsor som du sedan slår en knut på.

Låt bullarna jäsa på plåtarna tills de är dubbelt så stora och pensla försiktigt på ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandel på. Sätt in i ugnen på 225 grader i varmluft, annars 250 grader i cirka 7 minuter.

 

För att sticka kanelbullar behövs två nyanser av brunt garn. En nyans till vetedegen och en nyans till fyllningen. Vitt garn behövs för att göra pärlsockret på bullen.

Lägg upp 11 maskor på stickorna.

Sticka vartannat varv räta och aviga tills stickningen mäter 40 cm. Maska av och ta en bit stoppning och dra ut det tills det är lika långt som det stickade. Sy utmed hela längden och se till att stoppningen förblir jämt fördelat.

Rulla bullen till formen av en kanelbulle och sy några stygn som håller ihop den.

Ta den andra nyansen av det bruna garnet och virka luftmaskar tills det täcker innanmätet och sy fast det.

För att göra pärlsockret på bullen görs knutar med hjälp av nålen. Dra igenom det vita garnet i bullen och vira garnet tätt runt nålen cirka fyra varv och dra sedan genom nålen och dra till. Det kommer då att bli en liten knut. Fortsätt göra likadant runt hela kanelbullen tills du är nöjd med resultatet.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar