onsdag 16 april 2014

Saffranskorpor!


Saffranskorpor!

För många förknippas saffran med julen men det går lika bra att baka med saffran till påsk också. Skorporna får en fin gul färg som passar till den här högtiden och smaken är rik och god.
 
 
Vid högtider brukar man äta buffé och fikan går lite förlorad, då är skorpor jättebra att sätta fram till kaffet. Skorpor är inte så tråkiga som många tycker för det går att smaksätta dem på många smakfulla sätt. Sen är det extra gott att de är knapriga också, vilket passar bra till månadens tema på:
http://blogg.amelia.se/sotasaker/2014/04/05/manadens-sotsak-knaprigt/

Ingredienser:

125 g smör

1 g saffran

2 st ägg

1 ¾ dl socker

5 dl mjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 dl sötmandel

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och tag av från värmen. Ta fram en bunke och häll i äggen och sedan smörblandningen och rör om. Blanda de torra ingredienserna, välj om mandeln ska vara hel eller grovt hackade. Vänd ner den torra blandningen i bunken och rör om till en slät deg. Rulla ut degen till tre stycken länder som passar en bakplåtsklädd plåt och forma till dem. Ugnen ska stå på 175 grader och skorporna ska stå inne i 25 minuter. Sedan sänks temperaturen till 120 grader.

Skorporna tas ut och delas till bitar på 1 ½ cm. När temperaturen har sjunkit till 125 grader sätts skorporna in i ugnen igen i 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar