söndag 30 juni 2013

Figurtårta - väska


Födelsedag!

Gratulerar svägerskan på födelsedagen och lämnar över tårtan till kalaset. Det är roligt när jag kan göra tårtorna så att de speglar av huvudpersonens intressen.

Misstänker att det är en piratkopia

…sa någon från kalaset. Förstår inte alls vad han menade…


 Tårtan är gjord på vanliga anslag, botten, med gräddkräm och jordgubbsmousse. Det smakade sommar kan jag lova! Moussen kan bli lite lös men då kan du ta lite av marängen och spritsa en rand längst med tårtans kant, så att moussen inte kan rinna nerför kanten. Marängen blir som en vägg.

Det är vit marsipan på tårtan som jag har dragit en baksporre med så att det ska likna stoppat skinn. Vid varje kryss har jag satt en dekorationskula.

För att väskan ska kunna stå på tårtan krävs det att stabilisera tårtan. Jag har satt 12 stycken avklippta sugrör genom tårtan som väskan står på, vilket gör att tårtan inte sjunker ihop att väskans tyngd.

Recept:

 Jordgubbsmousse:

2,5 st gelatinblad

130 g jordgubbspuré

2 msk citronsaft

100 g italiensk maräng

2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 minuter. Blanda gelatinet med ½ dl av purén och värm på spisen tills gelatinet har smällt. Blanda i resten av purén och citronsaften. Tillsätt den italienska marängen genom att vispa till en slät blandning. Vänd ner den vispade grädden och blandningen ska vara en lätt mousse.

Puré:

Mixa jordgubbarna och passera genom en sil.

Italiensk maräng:

1 dl vatten

150 g socker

3 st äggvitor

½ tsk citronsaft

50 g socker

Blanda vatten och socker i en kastrull och värm till 110 grader. Vispa äggvitan tillsammans med socker och citronsaften till en fast maräng.

Koka sockerlaget till 122 grader och häll sedan försiktigt ner det i marängen under långsam vispning. Vispa långsamt tills marängen svalnar av, cirka 7 minuter.


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar