onsdag 29 maj 2013

Recept!


Recept!

Det är svårt att hitta bra recept i den djungel som råder bland alla receptböcker och på internet. Jag blir inspirerad av Jan Hedh som är Skandinaviens främste konditor. Han har gett ut många böcker vars recept är lite komplicerade, men det är värt det extra arbetet för resultatet blir alltid lyxigt och gott. Ta tiden till att göra en egen vaniljkräm eller tårtbotten, det blir mycket godare plus att du slipper onödiga kemikalier som finns i alla E nummer. Det blir alltid bäst att baka från grunden,

Tyvärr gör inte alla bagerier det, det ”fuskas” mycket. Det är billigt och går snabbt att beställa hem pulvermousse eller färdig vaniljkräm.

Här kommer recept på tårtbotten (kallad anslag i bagerier), chokladmassa (choklad med konsistensen av marsipan) och vaniljkräm.

Tårtbotten:

Ugn: 170 grader varmluft, ca. 45 minuter

4 stycken ägg

2 dl socker

2 dl mjöl

1 ½ tsk bakpulver

6 msk vatten

Smaktillsats:

3 msk kakao

Eller

2 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Sila mjöl, bakpulver och smaktillsats. Häll i äggsmeten tillsammans med vattnet. Vispa till en slät smet ca. 30 sekunder.

Häll i en smörad och bröad form. Sätt i mitten av ugnen.

 
Chokladmassa:

1 ¾ dl ljus sirap

400 gram mjölkchoklad

Smält chokladen över ett vattenbad och ta från spisen. Häll i sirapen i chokladen och rör tills smeten tjocknar. Ställ i kylen över natten.

Chokladmassan kommer att vara hårt och behöver knådas för att få konsistensen som marsipan. Var försiktig, blir massan för varm smälter den. Vid rätt temperatur kan du forma chokladen hur du vill samt kavla den för att täcka en tårta. Smaken påminner om kinderägg.
 
 
 
 
Vaniljkräm:

5 dl mjölk

1 styck vaniljstång

6 stycken äggulor

125 gram socker

35 gram maizenamjöl

25 gram smör

Häll mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg fröna i mjölken tillsammans med stången. Koka upp. Ta bort kastrullen från spisen och låt bandningen vila i 10 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.

Vispa äggulorna, socker och maizenamjölet luftigt. Häll mjölkblandningen i äggblandningen under vispning tills smeten är helt slät.

Häll blandningen i kastrullen, värm blandningen under omrörning tills det börjar koka.

Lägg i smöret och ta bort kastrullen från värmen och vispa blandningen slät.

Passera (sila) blandningen och kyl den snabbt (genom vattenbad).

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar