Kolasnittar
En
mycket söt kaka och då talar jag inte om dess utseende. Det är inte alla som
tycker om kakan då det både är strösocker och sirap i.
Jag
föredrar när kolasnitten är knaprik och smälter i munnen, men jag tror att de
flesta förknippar kolasnitten med att det är en seg kaka. När jag bakar dem
låter jag dem stå i ugnen lite längre på lägre temperatur vilket resulterar i
en godare kaka. Viktigt att tänka på är att du måste ha koll på att kakan reser
sig, när den har sjunkit ihop är den färdigbakad.
Kakan har stigit i ugnen.
Jag
har låtit kakan vara slät uppe på, men jag kommer ihåg att min mormor gjorde
gaffelavtryck på sina, vilket jag tycker är fint så jag funderar på att göra
det nästa gång. Jag är så van att göra släta sedan bageritiden att jag har fortsatt
med det. Dags för en förändring!
Vilket
tycker ni är godast? Knapriga eller sega kolasnittar? Ska de vara släta eller
med gaffelavtryck på?
Glöm
inte! – Kör inte degen för länge, knåda hellre det sista för hand, så att kakan
inte blir stenhård. Tänk också på att den varma plåten fortsätter att baka av
kakan även utanför ugnen.
I
bagerier kallas kakor för antingen ”torra kakor” eller för ”småbröd”. Jag
tycker inte om ordet torra kakor för det låter inte gott, så jag har alltid
kallat dem för småbröd.
Det är en deg du kör, en småbrödsdeg, inte en
smet.
Recept: ca. 40 st
ugn: 170 grader
200
g smör
200
g socker
2
msk vaniljsocker
0,3
dl brun sirap
300
g mjöl
2
tsk bakpulver
Låt
smöret bli rumstempererat. Blanda alla ingredienser i en bunke. Kör maskinen
med degkrokar tills degen precis går ihop. Lägg upp degen på bänken och knåda
ihop det sista för hand.
Dela
degen i 4 lika stora bitar och rulla ut dem lika långa som en plåt. Alla fyra
längder får plats på en plåt.
Platta
till längderna med hjälp av händerna och forma till dem jämt. Om önskat så
tryck med en gaffel på kakorna så att de får ett trevlig utseende.
Sätt
in i ugnen i ungefär 12 minuter, men håll koll på dem! Ta ut dem när de har
sjunkit ihop och dela varje längd i 10 bitar med hjälp av en degskrapa.
Låt
svalna.
Virka:
Beige
– brunt garn
Skumgummi
Virka
7 stycken luftmaskor. Vänd och virka tillbaka igen= 6 fm.
Avsluta
raden med en luftmaska och virka tillbaka 6 fasta maskor, avsluta med en
luftmaska och vänd.
Upprepa
det tills du får en bit som är 2 dm lång.
Klipp
av en bit av garnet och fäst med en nål. Klipp av garnet.
Virka
luftmaskor tills det räcker runt den biten på 2 dm som du nu har vikt dubbel.
Ca. 40 lm.
Virka
fm. tillbaka på lm= 40 fm.
Klipp
av en lång bit av garnet och sy fast den på den andra vikta delen på ena sidan.
Mät
ut en bit skumgummi som du sedan kan lägga i biten för att sedan sy ihop hela.
Fäst garnet och klipp av. Kolasnitten är klar.
Lycka
till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar