Kärleksmums!
Kärleksmums
eller Snoddas - en del anser det vara två olika kakor och några anser det vara
samma. För mig är kärleksmums samma grund som snoddas men med strössel istället
för kokos.
Kärleksmums är
ett kärt barndomsminne för mig, mamma bakade ofta dem och speciellt när det
vankades födelsedagskalas. Det var inte ofta som jag bakade kärleksmums i
bageriet för den hade stenhård konkurrans mot brownien som sålde bättre. Men
här hemma är kakan given och mycket glasyr ska det vara på också!
Receptet är till
en långpanna. Ugn: +225 g, 15 minuter i ugnen
3 st ägg
3 dl socker
4 ½ dl mjöl
1 ½ dl mjölk
1 ½ msk kakao
3 tsk
vaniljsocker
3 tsk bakpulver
225 g smör
Börja med att
smälta smöret. Vispa sedan ägg och socker poröst. Blanda mjölet, vaniljsockret,
bakpulvret och kakaon, sila blandningen för att bli av med klumparna. Häll i
mjölblandningen i äggsmeten och varva mjölken och det smälta smöret i smeten
tills den blir smidig och klumpfri. Smöra och bröa långpannan och häll i
smeten.
Tips:
Se till att ha ugnen på rätt temperatur för
smeten måste in i ugnen med en gång för att inte sjunka ihop. När du blandar i
mjölet, se till så att du inte vispar längre än en minut efter, vispar du för
länge riskerar kakan att bli kompakt och tråkig.
Glasyr:
200 g florsocker
1 msk kakao
2 tsk
vaniljsocker
4 msk smör
4 msk kaffe
Blanda
florsocker kakao och vaniljsocker i en bunke. Smält smöret och häll i det kallt
tillsammans med det kalla kaffet och rör tills det är en slät glasyr. Häll på
glasyren när kakan har blivit kall, inte innan för då smälter glasyren.
Sen är
valmöjligheten att göra kärleksmums med strössel eller snoddas med kokosflingor
på.
Virknål, brunt
garn 2 nyanser, vadd och garn till strössel.
Virka 11 st luftmaskor
av det ljusare bruna garnet.
Vänd och virka
fasta maskor i luftmaskorna.
Gör en luftmaska
och vänd, virka fasta maskor fram och tillbaka.
Gör likadant 10
gånger tills du har en kvadrat.
Klipp av garnet
och fäst.
Virka så många
luftmaskor så att du kan mäta den runt om kvadraten du precis virkade. Cirka 40
st.
Virka sedan på
samma vis som innan med att vända och virka fasta maskor i luftmaskorna. Gör en
luftmaska och vänd för att kunna virka tillbaka. Upprepa 3 – 4 gånger, tills du
är nöjd med höjden på kakan.
Klipp av en lång
bit av garnet för att sedan sy ihop de två bitarna, kant mot kant och tillslut
sy ihop höjden.
Ta den mörkare
nyansen av det bruna och virka 11 st luftmaskor. Precis som innan vänder du och
virkar 10 st fasta maskor i luftmaskorna. Gör en luftmaska när du vänder och
upprepa 11 – 12 gånger. Den här biten ska vara glasyren och mät noga så att den
täcker kakan. När den gör det så klipp av en lång bit av garnet för att sedan
sy fast biten i kakan, kant mot kant men lämna en öppning för att kunna fylla
kakan med stoppning. Sy sedan ihop öppningen och fäst tråden.
Ta garnet som
ska vara strössel eller kokos. Klipp av en lång bit och sy på glasyren små
avlånga stygn som representerar strössel eller kokos. Mängden stygn är en
smaksak, många stygn eller bara någon här och där.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar