Kanelbullar!
Vad vore en fika
utan kanelbullar? En älskad vetebulle med en fyllning som kan varieras. Min
favorit är smör, socker och kanel. I bagerier är det vanligt att blanda kanel i
en mandelfyllning vilket ger en mer djup kanelsmak. Jag upptäckte nyligen en ny
smaksensation då jag provade att ha i chiliflingor också. Chilin förhöjer
kanelsmaken och lämnar en frisk kanelsmak i munnen. Men var aktsam med mängden,
chilin får inte ta över kanelsmaken!
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk nystött
kardemumma
1,3 l mjöl
Smält smöret och
tillsätt mjölken, värm upp blandningen tills det är 37 grader varmt.
Smula jästen i
bunken och häll över smör/mjölkblandningen och kör bakmaskinen på lägsta
hastigheten i en minut.
Tillsätt den stötta
kardemumman, saltet och sockret i degvätskan och tillslut 3/4 av mjölet. Degen
ska precis släppa från degbunkens kanter, det behövs inte allt mjöl, spara
mjölet till utbakningen. Låt degmaskinen köra på lägsta hastigheten tills degen
är smidig och du kan dra ut glutentrådarna.
Låt degen jäsa i
degbunken i cirka 30 minuter och kavla degen till en rektangel cirka 3 mm
tjockt. Bred över det rumsvarma smöret rikligt och strö över sockret och
kanelen.
Min favorit är
att göra snäckor, vilket innebär att rulla bullen och kubba upp dem. Det går
lika bra att göra knutar då du viker degen i ett treslag och skär remsor som du
sedan slår en knut på.
Låt bullarna
jäsa på plåtarna tills de är dubbelt så stora och pensla försiktigt på ett
uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandel på. Sätt in i ugnen på 225
grader i varmluft, annars 250 grader i cirka 7 minuter.
För att sticka
kanelbullar behövs två nyanser av brunt garn. En nyans till vetedegen och en
nyans till fyllningen. Vitt garn behövs för att göra pärlsockret på bullen.
Lägg upp 11
maskor på stickorna.
Sticka vartannat
varv räta och aviga tills stickningen mäter 40 cm. Maska av och ta en bit
stoppning och dra ut det tills det är lika långt som det stickade. Sy utmed
hela längden och se till att stoppningen förblir jämt fördelat.
Rulla bullen
till formen av en kanelbulle och sy några stygn som håller ihop den.
Ta den andra
nyansen av det bruna garnet och virka luftmaskar tills det täcker innanmätet
och sy fast det.
För att göra
pärlsockret på bullen görs knutar med hjälp av nålen. Dra igenom det vita
garnet i bullen och vira garnet tätt runt nålen cirka fyra varv och dra sedan
genom nålen och dra till. Det kommer då att bli en liten knut. Fortsätt göra
likadant runt hela kanelbullen tills du är nöjd med resultatet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar