Chokladboll,
negerboll, kokosboll…
Jag
gissar på att det finns fler namn, skriv gärna vad ni brukar kalla dem för. En
sak är i alla fall säkert, det är en älskad ”kaka” både i bageriet och i hemmet
för både de stora och för dem små.
Mitt
första minne av chokladbollen var när mormor och morfar tog med mig och mina
bröder till konditoriet för att fika. Mina bröder tog wienerbröd med hallonsylt
och vaniljkräm medan jag, efter tio minuter valde en kanelbulle. Mormor tyckte
att det var för lite så jag fick en chokladboll också. Det var lyx på hög nivå!
Jag
vet inte hur många chokladbollar jag har rullat i mina dagar, men det är ett
par tusen. När jag upptäckte min passion för bakning blev det många satser med
chokladbollar och under min karriär som konditor rullade jag oändligt många
bollar. Då var det på den nivån att det tog för lång tid att rulla en boll i
taget så jag fick rulla två stycken samtidigt. Varje sats blev ungefär 400
stycken chokladbollar med pärlsocker och kokos på.
På
ett konditori som jag arbetade på gjorde vi ”kompisbollar”. Det var
chokladbollar fast de vägde 200 gram istället för 70 gram. Det var meningen att
man skulle dela den, men jag tror inte att det var så många som gjorde det, det
slinker ju ner ganska lätt ändå.
Ingredienser:
100 g smör
1 - 1 1/2 dl
socker
1 msk
vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt
starkt kaffe
Pärlsocker
Kokosflingor
Låt smöret bli
rumsvarmt och kaffet bli kallt och blanda sedan alla ingredienser. Väg eller
använd ögonmåttet för att fördela degen till lika stora bollar.
Ett tips är att
rulla hälften av bollarna innan du rullar dem i socker eller kokos. Tvätta
händerna innan du rullar dem för att förhindra att dina händer färgar av sig på
den vita garneringen. Det ser bättre ut om garneringen får lysa vitt istället
för brunt. Rulla sedan andra hälften av bollarna, tvätta händerna och rulla i
garneringen.
Ställ i
kylskåpet om de inte ska ätas med en gång, jag personligen tycker bäst om dem
när de är rumstempererade så tag fram dem ur kylskåpet i god tid.
Virka:
Brunt garn
Vitt garn
Vita pärlor
Stoppning
Tag det bruna
garnet och virka 3 luftmaskor. Virka ihop maskorna till en cirkel och virka 5
fasta maskor i cirkeln.
2in1*5=10 m
1+2in1*5=15 m
2+2in1*5=20 m
3+2in1*5=25 m
Virka fasta
maskor varvet ut, *4 v=25 m
3+2-1*5=20 m
2+2-1*5=15 m
1+2-1*5=10 m
Fyll med
stoppningen.
2-1*5=5 m
Klipp av garnet
en bit och sy ihop öppningen, klipp av garnet. Ta det vita garnet och klipp av
en lång bit som du sedan träder på en nål. Sy med små stygn över hela
chokladbollen så att det ser ut som kokos. Fäst garnet och klipp av.
Vill du att
chokladbollen ska ha pärlsocker på, kan du ta små vita pärlor och sy på.
Lycka till!
Testar! ;-) Miiiiaaaaaaaaa
SvaraRaderahehe jag älskade att göra chokladbollar när jag va liten - just för att kunna äta smeten! =)
SvaraRaderaBlev de bra Mia?
SvaraRaderaEgentligen är det onödigt att rulla dem till bollar, det går lika bra att äta degen som den är.
Gott är det!