fredag 3 maj 2013

Dammsugare!


Dammsugare

Dammsugare, även kallad punchrulle finns i varje konditori´s sortiment. I vanligt fall använder man sig av rester från kakor och tårtbottnar och har i dammsugarens fyllning, men det har inte jag i mina utan jag använder mig av en vanlig sats av chokladbollssmet-med punch i. Det blir en lenare smet än vad det blir om man har i kaksmulor. Många använder sig av en annan smaktillsats vilket är arrak. Smaksak, jag älskar punch och har därför det i.
 
Ett tips inför marsipanen till dammsugaren är att gå till ett konditori och fråga om du får köpa grön (eller vilken färg du vill ha) marsipan. Det gör alltid jag för det blir bättre resultat än att färga själv hemma. Priset på marsipan i konditorier ligger på mellan 10 - 15 kr per hekto. Till en sats dammsugare köper jag ungefär 5 hekto marsipan och det som blir över lägger jag i en plastpåse.

När du kavlar marsipan så använd florsocker istället för mjöl. Mjöl har en tendens till att torka ut marsipanen plus att den skäl smak. Med florsockret förblir marsipanen fuktig plus att den tillsätter lite smak.

Ingredienser:

100 g smör

1 - 1 1/2 dl socker

1 msk vaniljsocker

3 msk kakao

3 dl havregryn

3 msk kallt starkt kaffe

Punch efter smak

Garnering:

Marsipan

Smält choklad

Låt smöret bli rumstempererat och blanda sedan alla ingredienser utom punchen, lättast genom att använda händerna till att knåda ihop till en smet. Tillsätt sedan punchen efter eget tyckte och smak. Jag har i ca. 2 msk. Tillsätt mer havregryn om du tycker att smeten blir för kladdig för att kunna rullas.

Dela smeten i två delar och rulla ut delarna till den tjockleken som du vill ha, glöm inte att ta hjälp av florsocker på bänken när du rullar. Är smeten lös och svårhanterlig kan du lägga den rullade smeten på en bricka och ställa in i kylen medan du kavlar marsipanen för att smeten ska bli kall och mer lätthanterlig.

Kavla ut marsipanen tills den är ca. 2 mm tjock. Ta ut rullarna från kylen och lägg en på marsipanen. Vik marsipanen över rullen och dra åt när du rullar för att få marsipanen spänd. Kanten på marsipanen kan du stryka med lite vatten för att marsipanen ska hålla ihop. Dela sedan rullen i så stora bitar som du vill ha, jag delar dem i ca. 3 cm.

När du har gjort likadant med båda rullarna kan du börja smälta chokladen i micron eller över ett vattenbad. Ta sedan en bit i taget och doppa i chokladen på båda sidorna. Lägg ner biten och gör likadant på nästa bit, när den också är klar är det dags att flytta på den första dammsugaren för att den inte ska få några "fötter" av chokladen. Det är när chokladen rinner nerför dammsugaren och bildar en chokladklump under.

 

Virka dammsugare

Grönt garn

Brunt garn

Stoppning

Börja med det bruna garnet. Virka tre luftmaskor och virka ihop dem till en cirkel. Virka fem fasta maskor i cirkeln.

2in1*5=10 m

1+2in1*5=15 m

2+2in1*5=20 m

Virka fasta maskor varvet ut*2=20 m

Virka i den yttersta maskraden varvet ut=20 m

Virka fasta maskor varvet ut=20 m

Byt till den gröna färgen och virka fasta maskor varven ut *9=20 m.

Byt till den bruna färgen.

Virka fasta maskor varvet ut=20 m

Virka i den yttersta maskraden varvet ut=20 m

Virka fasta maskor varvet ut*2=20 m

2+2-1*5=15 m

1+2-1*5=10 m

Lägg i stoppningen.

2-1*5= 5 m

Sy ihop dammsugaren och fäst garnet och klipp av.

Nu är dammsugaren klar.
 
Lycka till!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar