Dop!
Första
advent firade vi lilla Charlenes dop och jag och min sambo fick äran att vara
hennes faddrar.
Efter
dopet samlades alla hemma hos familjen där det bjöds på årets första julmat.
Doptårta
blev det också i form av Charlenes dopklänning. Översta delen är dekorerad med
marsipan och den nedersta delen är garnerad med grädde. Fyllningen i tårtan är
hallonmousse och vaniljkräm.
Det
rosa sidenbandet är gjord av sugarpaste som jag målade dit pärlemor pulver på så
att det skulle skimra som ett sidenband.
Recept:
Hallonmousse:
70 g hallon
50 g matlagningsyoghurt
0,2
dl socker
1
st gelatinblad
0,2
tsk vaniljsocker
0,6
dl grädde
Mosa
hallonen och sila bort kärnorna. Blanda yoghurt, socker och vaniljsocker och
blanda med hallonen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter och smält
det i en kastrull tillsammans med några droppar vatten. Rör ihop gelatinet men
hallonblandningen. Vispa grädden och rör ihop den med hallonen tills det blir
en slät mousse. Låt stå i kylen i ett par timmar tills moussen har blivit
fastare.
Vaniljkräm:
5
dl mjölk
1
styck vaniljstång
6
stycken äggulor
125
gram socker
35
gram maizenamjöl
25
gram smör
Häll
mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg fröna i
mjölken tillsammans med stången. Koka upp. Ta bort kastrullen från spisen och
låt bandningen vila i 10 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.
Vispa
äggulorna, socker och maizenamjölet luftigt. Häll mjölkblandningen i
äggblandningen under vispning tills smeten är helt slät.
Häll
blandningen i kastrullen, värm blandningen under omrörning tills det börjar
koka.
Lägg
i smöret och ta bort kastrullen från värmen och vispa blandningen slät.
Passera
(sila) blandningen och kyl den snabbt (genom vattenbad).
Lycka
till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar