Födelsedag!
Gratulerar
svägerskan på födelsedagen och lämnar över tårtan till kalaset. Det är roligt
när jag kan göra tårtorna så att de speglar av huvudpersonens intressen.
”Misstänker att det är en piratkopia”
…sa
någon från kalaset. Förstår inte alls vad han menade…
Det
är vit marsipan på tårtan som jag har dragit en baksporre med så att det ska
likna stoppat skinn. Vid varje kryss har jag satt en dekorationskula.
För
att väskan ska kunna stå på tårtan krävs det att stabilisera tårtan. Jag har
satt 12 stycken avklippta sugrör genom tårtan som väskan står på, vilket gör
att tårtan inte sjunker ihop att väskans tyngd.
Recept:
Jordgubbsmousse:
2,5
st gelatinblad
130
g jordgubbspuré
2
msk citronsaft
100
g italiensk maräng
2
dl vispgrädde
Blötlägg
gelatinbladet i kallt vatten i 10 minuter. Blanda gelatinet med ½ dl av purén
och värm på spisen tills gelatinet har smällt. Blanda i resten av purén och
citronsaften. Tillsätt den italienska marängen genom att vispa till en slät
blandning. Vänd ner den vispade grädden och blandningen ska vara en lätt
mousse.
Puré:
Mixa
jordgubbarna och passera genom en sil.
Italiensk
maräng:
1
dl vatten
150
g socker
3
st äggvitor
½
tsk citronsaft
50
g socker
Blanda
vatten och socker i en kastrull och värm till 110 grader. Vispa äggvitan
tillsammans med socker och citronsaften till en fast maräng.
Koka
sockerlaget till 122 grader och häll sedan försiktigt ner det i marängen under
långsam vispning. Vispa långsamt tills marängen svalnar av, cirka 7 minuter.
Lycka
till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar